Regionálne centrum zhodnocovania bioodpadov je hotové, čaká ho kolaudácia

01.02.2012 Snina

Snina 26. januára (TASR) - Stavebné práce na výstavbe Regionálneho centra pre zhodnocovanie biologicky rozložiteľných odpadov v meste Snina sa v týchto dňoch skončili. Spusteniu prevádzky celého areálu bude ešte predchádzať kolaudačné konanie.
\"Novopostavená stavba je situovaná v areáli Energy Snina, a. s., na pozemku, ktorý má mesto Snina v dlhodobom nájme,\" informovala hovorkyňa mestského úradu Zuzana Krupa. Ako dodala, stavebné náklady na realizáciu projektu financovaného z fondov Európskej únie predstavujú 1.113.941,57 eura.
Dodávateľ stavebných prác, bratislavská spoločnosť BIOCLAR, a. s., zrealizoval v uplynulých mesiacoch výstavbu objektu kompostárne, príjazdovej komunikácie, ako aj vodovodnej a kanalizačnej prípojky.
\"V rámci plnenia zmluvy o dielo bola zhotoviteľom dodaná aj technologická časť, a to aeróbny fermentor, miešač a drvič biomasy, veľkokapacitný drvič kuchynského odpadu, chladiarenský box na kuchynský odpad a pásový dopravník,\" doplnila Krupa s tým, že hodnota dodanej technológie predstavuje sumu 678.504 eur.
Ako ďalej uviedla, technologické zariadenia budú slúžiť na spracovanie biologicky rozložiteľných odpadov napríklad z parkov či záhrad, ako aj kalov z čističky odpadových vôd a ostatných bioodpadov vrátane tých, ktoré produkujú kuchyne. \"Proces ich spracovania bude prebiehať pomocou takzvanej aeróbnej termofilnej fermentácie s výsledným produktom v podobe kompostu,\" vysvetlila hovorkyňa.
Regionálne centrum pre zhodnocovanie bioodpadov zatiaľ prevádzkované nie je pre chýbajúce úradné rozhodnutie. \"Na základe zápisu o odovzdaní a prevzatí diela mesto pripraví podklady k návrhu na vydanie kolaudačného rozhodnutia a požiada príslušné stavebné úrady o kolaudáciu stavby,\" uzavrela Krupa.
 

Vyberte región